Nikotin Bandı ile Sigarayı Bırakmak Mümkün Mü ?
Nikotin Bandı Çeşitleri
Yaktığımız son sigarayı söndürmemizden itibaren vücudumuzda ki nikotin oranı hızla düşmeye başlar. Nikotin oranı belirli bir seviyeye indikten sonra tekrar sigara içme isteği duyarız. Sigarayı bıraktıktan sonra, tekrar sigara içemeyeceğimiz için nikotin yoksunluğu yaşarız. Sigarayı bırakmada bizi en çok zorlayan şey nikotin yoksunluğudur. Bu yoksunluğun etkileri; baş ağrısı, mide bulantısı, sinirlilik, uyku düzensizliği, konsantre eksikliği gibi şeyler olmaktadır. Doktorlar sigarayı bırakma evresinde nikotin yoksunluğuna bağlı oluşan semptomları önlemek adına yerine koyma tedavisi dediğimiz bir tedavi geliştirmişler ve bu tedavinin en önemli aracı olarak da nikotin bandı adı verilen, vücudumuza yapışan ve vücudumuzun ihtiyaç duyduğu nikotini zararsız yollardan almamızı sağlayan bantlar geliştirmişlerdir. Bu bantlar sayesinde, sigarayı bıraktığımız zaman vücudumuzda ki nikotin seviyesi korunacak ve canımızın tekrar sigara istemesinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Böylece sigarayı bırakmak isteyen kişiler el ve dudak alışkanlıkları gibi sigaranın psikolojik bağımlılığıyla mücadele de daha rahat edeceklerdir.
Nikotin Bandı Nasıl Kullanılır
Nikotin bantları içlerinde bulunan nikotin oranlarına göre 3 çeşide ayrılmaktadır. Sigara
alışkanlıklarımıza bağlı olarak; günlük içtiğimiz sigara sayısına göre kendimize uygun olan nikotin bantlarını kullanmalıyız.
1 No’lu Bantlar: Günde 1 paket ve fazlasını içen kişilerce kullanılmalıdır. İçinde 21 mg nikotin bulunur.
2 No’lu Bantlar: Günde yarım paket ve fazlasını içen kişilerce kullanılmalıdır. İçinde 14 mg nikotin bulunur.
3 No’lu Bantlar: Günde yarım paketten daha az sigara içen kişilerce kullanılmalıdır. İçinde 7 mg nikotin bulunur. Doğru nikotin bandını seçmek için doktorunuza danışın. Nikotin bantları eczanelerde satılan ilaçlardır. Yanlış kullanımı büyük sağlık sorunlarına yol açabilir.
Öncelikle alo 171 sigara bırakma hattı aranarak sigara bırakma merkezlerinin birinden randevu alarak işe başlayabilirsiniz. Nikotin bandı, nikotin sakızı ve bunun gibi tüm sigara bırakma ürünlerinin doktor nezaretinde kullanılmasında fayda vardır. Doktorunuzun önereceği türden bir nikotin bandı alarak tedaviye başlayabilirsiniz. Nikotin bandı vücudumuzun üst kısımlarına ve kılsız bir bölgeye yapıştırılmalıdır. Genellikle kol içleri tercih edilir. Fakat gün içinde görülmesini istememeniz halinde omuzlar, göğüs altı gibi birçok farklı bölgeye uygulayabilirsiniz. Genellikle 16-24 saatlik bantlar bulunmaktadır. Sabah uyandığınız zaman bandı yapıştırıp akşam yatmadan önce çıkarmanız önerilir. Uyuduğumuz zaman bandın vücudumuzda olmamasına dikkat etmeliyiz. Uyurken vücudumuza aldığımız nikotin korkulu kabuslar görmemize neden olabilir. Bunun dışında kalp çarpıntısı, yüksek tansiyon gibi etkileri de olabilmektedir. Bir günden uzun süre bandı kullanmamalıyız. Sigarayı bırakmak isteyenler için belki de en can alıcı sorulardan biriside budur. Evet, nikotin bandı tedavisi gerçekten işe yarayan bir tedavi çeşididir.
Nikotin Bantlarının Yan Etkileri Nelerdir?
Nikotin bandının yapıştırıldığı yerde alerjik reaksiyona neden olabilir. ( Şişme, kabarma, kaşıntı, vs.)
Vücudun genelinde kaşıntı, uyuşukluk, halsizlik, uyku hali, baş ağrısı yapabilir.
Aşırı doz alımında; kalp çarpıntısı, mide bulantısı görülebilir.
Nadir olarak; rüya görme, artrit, anksiyete, emosyonel değişiklikler, kabızlık, ya da diyare, eklem ve sırt ağrısı görülebilir
Nikotin bantlarının yan etkileri dışında her hangi bir zararı yoktur. Hekim kontrolünde kullanıldıktan sonra kullanılmasında bir sakınca yoktur. Nikotin bantları sigara gibi bağımlılık yapmazlar. Genellikle 15 gün ile 1 ay arasında kullanılıp, sigarayı tamamen bıraktıktan sonra kullanmayı kesebilirsiniz.